Kuzine Sobanın Tarihçesi Nedir?

İlk kuzine sobası 1798 yılında ortaya çıkmıştır. Kuzine sobanın tarihçesi Münih’te Benjamin Thompson tarafından oluşturulmuştur. İlk kuzine sobayı tuğla ile bir araya getirmiştir. Bununla birlikte kuzine sobanın üzerine madeni raflar yaparak ısınmanın yanında yemek pişirilebilir özellikte üretmiştir.
Kuzine Soba Tarihçesi Nereye Dayanır?
Günümüzde İç Anadolu Bölgesi’nde sıklıkla kullanılan kuzine sobaların ilk meydana çıkışı 1834 yılında Philo Pinfield tarafından ABD’de de meydana gelmiştir. Kuzine sobalar evleri ısıtmanın yanında aynı zamanda kızartma ve pişirme gibi işlemleri de başarılı şekilde yerine getirir. Ayrıca yemekleri de üzerinde ısıtabilme imkanınız vardır.
Kuzine Soba Kolay Söner Mi?
Kuzine sobanın sönmesi mümkündür. Kuzine sobanın söndürülmesinde uygulanacak adımlar aşağıda tek tek verilmektedir:
- Kuzine sobayı söndürmek isteyenler öncelikle havalandırma kapaklarının hepsini kapatmalıdır.
- Daha sonra gövde kısmında bulunan havalandırma delikleri de komple kapatılır.
- Bütün işlemler yapıldıktan sonra sobanın içinde yer alan ateşin sönmesini beklemekte yarar vardır.
- Havalandırma kapaklarını soba sönmüş olsa bile gece yatmadan 1 saat önce hepsini kapatmanız gerekir.
Kuzine Soba Ebatları Nasıl?
Günlük olarak her bölgede kullanılan kuzine sobanın derinliği 65 cm iken, yüksekliği ise 70 cm olarak ayarlanmıştır. Kömür ile çalışan kuzine sobaların derinliği ise 55 cm iken, yüksekliği 70 ya da 80 cm olarak belirlenmiştir. Odun kuzinelerinde ise yükseklik 65 cm’dir. Genişliği fazla olan kuzine sobaların hepsinde fırın da yer alır. Fırın sayesinde her çeşit yemekleri ya da pasta türlerini yapabilmeniz mümkündür.
Aşağıda kuzine sobanın diğer özellikleri tek tek anlatılmaktadır:
- Kuzine sobaların bazıları camlı şekilde tasarlanır. Bu cam sayesinde kuzine sobanın yanan ateşini rahatlıkla görebilme şansınız vardır. Aynı zamanda mekanlara ya da evlere şıklık katar.
- Camlı olarak tasarlanan kuzine sobaların fırın kısmının önünde de cam kapak bulunur. Cam kapak ile fırının içinde yemeklerin ya da pastaların pişme durumunu kolaylıkla izleyebilirsiniz.
- Kuzine sobaların temizliği de oldukça pratik ve kolaydır. Camları ısıya dayanıklı olacak şekilde üretilmiştir. Cam kapakları kuzine sobanın içinde yer alan kül ve bir bez ile silebilirsiniz.
- Cam ile yapılmış kuzine sobalar odun ve kömür ile çalışır.
Kuzine Sobanın Yakılma Sistemi Nasıl Çalışır?
Aşağıda kuzine sobanın nasıl yakıldığı ile ilgili bilgiler sırasıyla anlatılmaktadır:
- Kuzine sobayı yakmak isteyenler, tutuşturma işlemini kesinlikle üst taraftan yapmalıdır.
- Kuzine sobanın ateş bölmesine %50 oranında kömür koyulur. Hava deliği kesinlikle kapatılmamalıdır.
- Daha sonra ince odunları çatı şeklinde kömürün üzerine koymanız gerekir.
- En son çıra parçasını alıp yakın ve çatı şeklinde olan odunların arasına yerleştirin.
- Bu sayede kömürlerin ve odunların tutuştuğunu göreceksiniz.
- Alevler meydana geldikten sonra kuzine sobanın arka ve ön kısmında yer alan bütün havalandırma kapakları tek tek açılmalıdır.
- Yanma işlemi gittikçe artmaya başlar.
- Kuzine soba yandıktan sonra bütün evi ya da mekanı en kaliteli şekilde ısıtır.
Kuzine Sobanın Farkları Nelerdir?
Kuzine sobanın diğer ısıtıcılardan farkı aşağıda sırasıyla anlatılmaktadır:
- Kuzine sobanın içinde fırın kısmı yer alır. Bu sayede hem ortamı ısıtırken hem de lezzetli yemeklerin ortaya çıkmasına yardımcı olur.
- Kuzine sobaların boyutları ve derinliği diğer soba türlerine göre daha büyüktür.
- Kuzine sobaların üst kısmında çay demleyebilme imkanınız da vardır. Bununla birlikte tencere yemeklerini de kuzine sobanın üst kısmında yapabilmeniz mümkündür.
- Kuzine sobalar sadece odun ve kömür ile yakılır.
- Kuzine sobada ısı ayarını yapabilme şansınız yoktur. Odun ve kömürün yakılma derecesine göre sıcaklık ve ısı ortaya çıkar.
- Kuzine sobanın üstünde patates közleyebilme şansınız da vardır.
Kuzine Soba Kolay Temizlenir Mi?
Aşağıda kuzine sobanın nasıl temizlenmesi gerektiği detaylı bir şekilde açıklanmaktadır:
- Kuzine sobanın temizlenmesi için öncelikle sobanın sönmesini ve soğumasını beklemek gerekir.
- Daha sonra sabunlu bir suda ıslatılmış olan mikro fiber bezi alın ve sobanın içini nazikçe silmeye başlayın.
- Cam ile yapılmış kuzine sobanın silinmesi için ise amonyaklı bir bez temin edilmesi gerekir.
- Kuzine sobaların boruları ayda 1 kez hijyenik bir şekilde temizlenmelidir. Özellikle boruların iç kısmı ve baca temizliği detaylı şekilde yapılmalıdır.
- Soba borularının iç kısmını temizleyecekler muhakkak uzun bir fırça temin etmelidir. Uzun fırça sayesinde odun ve kömür külleri en derine kadar temizlenir.
Kuzine Sobada Yemek Yapmak Mümkün Müdür?
Aşağıda kuzine soba üzerinde ya da fırın kısmında pişirilebilecek yemeklerin tarifleri sırasıyla verilmektedir:
- Kuzine sobasının fırın kısmında baharatlı ve sütlü patates yapmak mümkündür. Çıtır çııtr patatesler sıcak bir şekilde çıkacaktır.
- Aynı zamanda kuzine sobanın fırınında tavuk baget yapabilirsiniz. Bir tepsiye tavuk bagetleri çeşitli sebzeler ile birlikte dizin. Üzerinde istediğiniz baharatları ekleyerek fırında sağlıklı bir şekilde pişirin. Bu sayede bol yağda pişirilen tavuk bagetlere göre daha sağlıklı yemek ortaya çıkmış olur.
- Mangalda yapılan tavuk şişleri de kuzine sobanın fırınında yapmanız mümkündür. Şişlere tavukları domates ve biberle birlikte dizip üzerine baharat eklediğinizde mangalda yapılmış gibi bir tat alacaksınız.
- Karnabahar sevmeyenler kuzine sobanın fırınında baharatlar ve özel soslar ile karnabaharı lezzetli bir şekilde tüketebilir. Tencere yemeğine göre kokusu hiç olmaz.
- Fırında biber dolmasını da yapabilirsiniz. Normal tencerede yapılan biber dolmasından üzeri kuzine sobanın fırınında daha çok kızarır. Lezzeti de oldukça şahanedir.
- Küçük patatesler ile istediğiniz malzemeleri üzerine ekleyip kuzine sobada kumpir lezzetini deneyebilirsiniz. Diğer kumpirlere göre boyutları küçüktür ve daha lezzetlidir.
- Fırında yer elmasını da yapabilirsiniz. Yer elması sağlıklı ve dengeli beslenilmesinde oldukça etkili ürünlerden birisidir.
- Kayısı sosu ile hazırlanmış tavuğu kuzine sobada da pişirebilirsiniz. Kayısı sosunun enfes tatlılığı ve tavuğun kuzine fırında üzerinin kızarmış sonucunda muhteşem lezzeti tatmış olacaksınız.
- Patlıcan musakkayı tencerede yaptığınız zaman patlıcanları önceden bol yağda kızartmanız gerekecektir. Bunun sonucunda da patlıcanların içi yağ dolacaktır. Sağlıklı ve daha lezzetli bir musakka yemek istiyorsanız, kuzine sobada patlıcanları kızartmadan musakka yapabilirsiniz.
- Evde temiz kıyma ile yapılan köfteleri patatesle buluşturup fırında sulu köfteli patates yemeğini de yapabilirsiniz. Oldukça sağlıklı bir yemektir.
- Kuzine sobanın fırınında eviniz kokmadan balık keyfini çıkarın. Levreğin kendi suyu ve çeşitli sebzeler ile fırında pişirilmesi sonucunda yumuşacık bir lezzet ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda hardal soslu somonu da kuzine sobanın fırınında rahatlıkla yapabilirsiniz.
- Bol yağda yapılan kabak mücverini aynı lezzette fırında da yapabilmeniz mümkündür. Küçük boyutta yaparak tek porsiyon şeklinde servis edebilirsiniz.
- Tepside içli köfteyi kızartmadan sağlıklı bir şekilde kuzine sobanın fırınında yapabilirsiniz. En alta hamuru yayıp daha sonra harcı ekleyerek kat kat pasta şekline getirip dilimleyerek enfes bir içli köfte lezzetini tadabilirsiniz.
- Fırında sarımsaklı ve biberiyeli çııtr patatesleri günlük olarak atıştırmalık tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanmanız mümkündür.
- Fırında sebzeli köfte de sağlıklı bir şekilde yapılır. Köfteleri tavada bol yağda kızartmak yerine kuzine sobanın fırınında çeşitli sebzeler ile birlikte ağır ateşte ve az yağda pişirmeniz daha sağlıklı olacaktır.