KUZİNE FIRININDAN SOFRAMIZA

 Kuzinede yapılan yemeklerin lezzeti hepimiz tarafından bilinir. Hem ısınıp hem yemeğimizi yaptığımız kuzine sobalar maddi olarak da kazanç sağlamamıza olanak tanır. Elektronik fırınlarda pişen yemekler hem sağlık açısından hem maddi açıdan zarar verirken odun ateşininin ısısıyla hem ısınır hem de lezzetli yemekler pişiririz. NURAK KUZİNE SOBA ailesi olarak hem teknik hem işlevsel açıdan kullanışlı sobalar üretmekteyiz. Yıllardır süren bu üretimle artık işinin piri ustalar ile çalışarak her dönem bir yenilik ile kendimizi geliştirmekteyiz. Fırınlar üretilirken işlevsellik göz önünde bulundurulur. Güveç, Ekmek, Pide, Tatlı gibi birçok çeşidi yapabileceğiniz özellikte ürettiğimiz kuzine fırınları belirli teknik yapıya sahiptir.

è Isı sistemi ile ateş haznesinin yanında bulunan kolu yarım konuma getirdiğinizde ısının yarısı fırına gider yarısı ateş haznesinde kalır.

è Fırın boyutları soba boyutuna göre değişmekte olup 35 cm, 40 cm, 45 cm ve 50 cm genişliklere sahiptir yükseklikleri ise 15,5 cm olup yine soba ölçüsüne göre değişmektedir. Özel ölçülerde fırın ve soba üretimimiz de vardır dilediğiniz ölçüde teknik özelliklere uygun soba üretimi yapılmaktadır.

è Sobada yapılan teknik özellik sayesinde ısı fırının her yerine eşit oranda dağılarak yemeklerin eşit pişmesini sağlar.

è Yemeklerin eşit oranda pişmesi için fırın ısısının 180 ila 230 derece arasında olmalıdır.

è Daha lezzetli yemekler yapabilmek için kuzineyi ilk yaktığımızda ki yüksek ısıyla yemeği fırına vermeden fırının kendi ısısını korumasını sağlayarak ısı sabitlendikten sonra yemeğimizi fırına atmalıyız.

è Fırınlarda bulunan cam sayesinde yaptığınız yemekleri ısı değişimi olmadan camdan kolaylıkla kontrol edebilirsiniz.

    Geçmişten günümüze gelen soba kültürü ile fırında yemeklerimizi maliyetsiz ve lezzetli olarak pişirebiliriz. En çok ekmek için kullanılan sobada günümüz koşulları ile artık güveç gibi yemekleri de kolaylıkla yapabiliriz. Birçok çeşidin yapıldığı kuzinede yapılan yemeklerden birkaç tarifi sizinle paylaşmak isteriz.

v  KARADENİZDEN MISIR EKMEĞİ

Karadeniz yöresinin vazgeçilmez lezzeti mısır ekmeği her sofrada yerini alırken lahana, yoğurt gibi lezzetler ile sıklıkla tüketilmektedir. Kuzine de Mısır ekmeği nasıl yapılır ;

Malzemeler:

·        7 su bardağı mısır unu

·        1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ

·        2 yemek kaşığı yoğurt

·        2 tatlı kaşığı şeker

·        1 tatlı kaşığı tuz

·        1 paket kabartma tozu

·        1-2 su bardağı sıcak su

 

è Yoğurt, Sıvı Yağ ve suyu bir kapta birleştirelim una göre su çekme değiştiğinden 1 buçuk su bardağı koyalım tüm malzemeleri birleştirdikten sonra kıvama göre tekrar su ekleyelim.

è Un, Tuz, Şeker ve Kabartma tozunu ekleyerek yoğuralım. Hafif cıvık bir kıvamda olan hamurumuzu yağlanmış tepsiye elimizi ıslatarak dökelim ıslak elimizle üzerini düzelttikten sonra kuzinemizin fırınında pişirelim odun ateşinin verdiği lezzet ile birleşen mısır ekmeğimiz sofralarınızda yerini alır. Afiyet olsun.


                                                                                 


 

v  EGEDEN OTLU BÖREK

 

Ege denince aklımıza sağlıklı bol yeşillikli lezzetler gelir bunlardan biri otlu börek olup çıtır çıtır lezzetiyle damaklarımızda nefis bir lezzet bırakır. Fırınlı Kuzine de Otlu börek tarifi nasıldır .?

 

Hamur için:

·        1 kg un

·        Yarım çay bardağı sıvı yağ

·        Yeteri kadar su

·        Tuz

 

Üzeri için:

 

·        Zeytinyağı

·        Yumurta

 

İç harcı için:

 

·        500 gram ıspanak ve pazı

·        1 demet dereotu

·        1 demet maydanoz

·        250 gram çökelek peyniri

·        2 su bardağı zeytinyağı

 

è Un, Tuz, Su ve sıvı yağı bir kabın içerisinde birleştirip kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğurup 22 eşit parçaya bölerek 30 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlendikten sonra bezeleri ince olacak şekilde açın.

è  İç harcı için malzemeleri ince ince doğrayarak bir kabın içerisinde karıştırın.

è 11 beze yufkayı her birinin arasını yağlayarak kat kat serin 11 kat sonunda iç harcımızı içine serelim ardından kalan 11 bezeyi aynı işlemle serelim.

è Üzerine hazırladığımız yumurta ve zeytinyağı karışımını hazırladıktan sonra üstteki yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sürelim.

è Ardından otlu böreğimizi önceden yaktığımız ısınmış kuzinenin fırınına atıyoruz 40-45 dakika kadar piştikten sonra fırından alabiliriz. Kuzine ateşiyle birleşerek pişen böreğimiz hazır afiyet olsun.

 

v  ANADOLUDAN KARNIYARIK

Anadolu’dan doğan bu lezzet şimdilerde tüm evlerde pişmekle birlikte damaklarımızda da nefis bir tat bırakmaktadır.  Kuzine Fırınında Karnıyarık nasıl yapılır ?

Malzemeler:

·        6 adet patlıcan

·        250 gram kıyma

·        1 büyük soğan

·        1 domates

·        3-4 yeşil biber

·        ½ çay bardağı zeytinyağı

·        Tuz, karabiber, pulbiber

Sosu için:

·        1 bardak sıcak su

·        2 kaşık salça

·        Tuz

·        2 yemek kaşığı Sıvı yağ

 

è Öncelikle patlıcanları ısınmış olan sobanın fırını atıyoruz atmadan önce bıçakla kesikler atarak bir fırça yardımıyla çok az yağlıyoruz.

è Ardından sobanın üzerinde iç harcımızı hazırlıyoruz önce kıymaları suyunu çekip rengi değişene kadar kavuruyoruz. Hafif bir tereyağı veya sıvıyağ ekleyerek lezzetlendiriyoruz artından ince doğradığımız yeşil biber ve domatesleri ekleyerek kavrulmasını bekliyoruz domatesin suyuyla güzel bir kıvam alan iç harcımızı kenara alıyoruz.

è Ardından yumuşayan patlıcanlarımızı çıkararak orta kısımda bir bıçak yardımıyla ayırarak çatalla iç kısmını eziyoruz oluşan kısma iç harcımızı yerleştiriyoruz.

è Sıcak bu sıvı yağ ve salçayı bir tabakta birleştirip çırpıyoruz sosumuzu karnıyarıkların üzerine yerleştirip kalan sosu tepsiye döküyoruz.

è Sobanın fırınında ortalama 20 dakika pişen karnıyarıklarımız servise hazır afiyet olsun.

Buna benzer birçok tarif yapılabilen sobalar aslında hayatımızı kolaylaştıracak geniş bir alana sahiptir. Sadece ısıtma aracı olmayan sobalarımız aynı zamanda çayımızın kaynadığı fırınında üzerinde yemeklerimizi pişirdiğimiz, ısıttığımız geniş kullanım alanları olan bir araçtır. Şömine görüntüsüyle aynı zamanda evlerimizde dekoratiflik, şıklık katan sobalar bizi geçmişten koparmazken günümüz koşullarına da uyum sağlayarak modernize edilerek üretilmektedir. Bizler 1986’dan bu yana hizmet veren bir üretici olarak taleplerinizi göz önünde bulundurup daima yenilikçi ve kaliteli ürünler tasarlamaktayız. Her sobamızı kendimiz kullanacakmış gibi üretmekteyiz. Bu da bize 39 yıllık yolculuğumuzun daha da uzun yıllar süreceğini göstermektedir. Severek yaptığımız mesleğimizde sizleri de dinleyerek üretime devam etmekteyiz.