Kovalı kuzine soba yakmanın yolu yakma gereçlerinin koyulabileceği kutu sayesinde oldukça pratiktir. Kuzine içerisinde yer alan kova çıkartılarak içerisinde odun ve kömür doldurulur. Kovalı kuzine soba yakmak için kovanın yarısına gelecek kadar kömür parçaları yerleştirilir. Koyulan kömürler sayesinde kovada bulunan hava deliğinin tıkanması sağlanır. Odun ve türevleri kömürlerin üzerine çatı düzeneği olacak biçimde yerleştirilir. Bu sayede arada boşluk oluşacaktır. Yakacakların üst kısmına ise boşluk duracak şekilde iki tane odun yerleştirilir. Son aşamada kova kuzine içerisine yerleştirilerek boşluk olan kısma tutuşturulmuş çıra parçası bırakılır. Bu sayede kovalı kuzine soba yanmaya başlayacaktır.

Kovalı Kuzine Soba Nerede Kullanılır?

Kovalı kuzine sobanın kullanım yerleri göz önünde bulundurulduğunda fonksiyonel olduğu görülmektedir. Temel olarak ısınma ihtiyacını karşılamasının yanı sıra pişirme veya sıcak tutma amacıyla kullanılmaktadır. Kullanıldıkları mekanın kısa süre içerisinde ısınmasını sağlamaktadır. Sahip olduğu bölümler sayesinde kullanım fonksiyonlarını yerine getirmektedir. Bu sayede birkaç ev aletinin yaptığı işi kısa süre içerisinde tamamlamaktadır.

Kuzine sobalar, temelde 3 ana bölümden oluşmaktadır. Kovası sayesinde yakma işlemi pratik biçimde gerçekleştirilir. Fırın bölmesi ise tepsi yemeklerinden hamur işlerine kadar farklı tarifleri pişirebilmeye olanak tanımaktadır. En üst tablasında ise ısıtma ve sıcak tutma işlevlerini yerine getirmektedir. Su ısıtılması veya çay hazırlanması gibi gündelik işlerin yapılabilmesini sağlamaktadır. Birkaç işi birden yapıyor oluşu ve rahat kullanımıyla tercih edilmektedir.

Kovalı Kuzine Soba Özellikleri Neler?

Kovalı kuzine soba özelliklerinin neler olduğu pek çok aşamada kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. Kovalı kuzinelerin sahip olduğu özellikler genel olarak şu şekilde sıralanı

  • Isı dağılımını odun veya kömürle sağlar.
  • Yemek pişirme fonksiyonuna sahip olan ısınma aracıdır.
  • 50 m2 ve 100 m2 alana sahip mekanları ısıtmak açısından ideal kullanımlıdır.
  • Yemek pişirme ve ısınma özelliğinin aynı anda kullanılmasıyla enerji tasarrufuna olanak tanır.
  • Üst kısmında yer alan ocak bölmeleri sayesinde çaydanlık ve tencere gibi gereçleri konumlandırabilmeyi sağlar.
  • Özellikle kış aylarında ısınma ihtiyacını karşılamasının yanında dekoratif bakımdan bulunduğu ortamı güzelleştirir.
  • Sahip olduğu fırın sayesinde yemeklerin yavaş ve odun ateşinde pişerek lezzet kazanmasını sağlar.
  • Doğalgaz sistemi bulunmayan yaşam alanlarının ısıtılması bakımından idealdir.
  • Kuru odun, kömür ve sahip olduğu kova yardımıyla kısa süre içerisinde yanarak ihtiyaçları karşılar.
  • Fırın haznesinde hamur işleri, ekmek, güveç gibi yiyeceklerin pişirilmesine imkan tanır.
  • Kova haznesine eklenen kömür veya odun sayesinde hem çevreyi hem de üzerinde bulunan gereçlerin ısınabilmesini sağlar.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Temizlenir?

Kovalı kuzine sobayı temizlemenin yolu kovası sayesinde daha kolay şekilde gerçekleşmektedir. Her kullanımdan sonra kova içerisine belirli ölçüde kül birikimi olmaktadır. Sobanın daha sağlıklı ve uzun ömürlü çalışabilmesi için küllerin temizlenmesi gerekmektedir. Kovanın içerisindeki küller düzenli olarak dökülerek periyodik şekilde temizlenebilmektedir. Soba soğukken kova dışarı çıkartılarak içerisindeki küller boşaltılmaktadır. Aparat kullanılarak külleri rahatlıkla boşaltmak mümkündür. Genellikle 2-3 günde bir detaylı temizlik yapılması önerilmektedir. Bu sayede kovalı kuzine sobaların kullanım ömründe artış olmakta ve daha verimli performans göstermektedir. Kül kısmı temizlendikten sonra soba bir sonraki kullanıma hazır hale gelmekte ve güvenle kullanılmaktadır.

Kovalı Kuzine Soba Nasıl Söndürülür?

Kovalı kuzine sobayı söndürmenin yolu için tüm hava girişlerinin kapalı pozisyonda olması gerekmektedir. Genellikle tercih edilen ve doğru olmayan söndürme yolu soba üzerine su dökmektir. Fakat bunun yerine soba söndürme işleminin daha yavaş ve temkinli yapılması tavsiye edilmektedir. Soba söndürülmek istendiğinde minimum 1 saat öncesinden hava girişlerinin kapatılması önemlidir. Hava girişleri kapatıldığı zaman soba bir süre sonra kendi kendine sönmektedir. Yakıt olarak kömür veya odun kullanımı fark etmeksizin söndürmen işleminde havayla temasın kesilmesi önem taşımaktadır.

Kovalı Kuzine Soba Türleri Neler?

Kovalı kuzine soba çeşitlerinin neler olduğu konusunda farklı alternatiflerle karşılaşılabilmektedir. Günümüzde ısınma ihtiyacını karşılamanın yanında dekoratif kullanımında artış yaşanmaktadır. Kovalı kuzine soba türleri genel olarak şu şekilde gruplandırılabilir:

  • Şömineli Kovalı Kuzine Soba: Isıya karşı dirençli cam kapak şömine tipi kuzine sobanın belirgin özelliklerindendir. Küllerin toplanabilmesi için alt raf ve pişirme bölümünden oluşmaktadır. Şömine tasarımı bulunması sayesinde yanan ateşi izlemek mümkündür. Kuzine sobaları dekoratif amaçlı kullanmak isteyenlerin tercihlerinden olur.
  • Odun Kovalı Kuzine Soba: Yakacak bölmesine yalnızca odun koyulabilen kuzine sobadır.
  • Kömür Kovalı Kuzine Soba: Yakacak bölmesinde kömür ve odun birlikte kullanılabilir. Mekanların ısınabilmesi ve ısının eşit dağılması bakımından odun kuzinelere göre daha avantajlıdır.

Kovalı Kuzine Soba Kullanım Aşamaları

Kovalı kuzine sobanın kullanım aşamaları kurulumundan itibaren bilinmesi gereken konulardandır. Soba doğru şekilde kullanılacak mekan içerisine kurulmalıdır. Kuzine soba kurulduktan sonra yakılmaya ve kullanılmaya hazır hale gelmektedir. Kovalı kuzine sobaların kullanım aşamaları şu şekilde sıralanabilir:

  • Borular yardımıyla sobanın bacayla olan bağlantısının kurulması gerekir.
  • Bu aşamada soba yanarken çıkacak dumanın sızmaması önemlidir.
  • Kurulum tamamlandıktan sonra kova içerisinde odun veya kömürler yerleştirilir.
  • Kovalı kuzine soba yakmak için tutuşturma işlemi yapıldıktan bir süre sonra kor haline geldiği görülecektir.
  • Bu aşamadan sonra fırın haznesi kullanılabilmektedir.
  • Sobanın boyutuna uygun olan fırın tepsileri yardımıyla pişirme işlemi gerçekleştirilebilir.
  • Pişirmeden sonra tepsi üst tablaya yerleştirilerek yemeklerin sıcak kalması sağlanabilir.
  • Üst bölümde ise su ısıtma veya çay hazırlama gibi ihtiyaçların giderilmesi mümkündür.

Kovalı Kuzine Soba Avantajları Neler?

Kovalı kuzine sobanın iyi yönlerinin neler olduğu kullanım konusunda pek çok kolaylık sağlamaktadır. Kovalı kuzine soba kullanmanın getirdiği artılar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ortamın ısınmasını sağlarken aynı zamanda yemek pişirebilmeyi sağlar.
  • Sahip olduğu fırın bölmesi sayesinde tepsi yemekleri için idealdir.
  • Metrekaresi yüksek mekanların ısıtılabilmesine olanak tanır.
  • Ekstra elektrik harcamlarını önleyerek tasarruflu kullanım sunar.
  • Geniş üst tablası sayesinde çay ve su ısınabilmesini sağlar.
  • Fırın haznesinde pişirilen yemeklerin üst tablada sıcak kalmasına imkan tanır.
  • Kovalı kuzine soba, 100 m2’lik mekanda 22 derecelik oda sıcaklığının sabit kalmasını sağlar

Kovalı kuzine sobalar, farklı ev aletlerinin yapabileceği işleri tek bir mekanizma üzerinden yerine getirmektedir. Mikrodalga, davlumbaz gibi ev gereçleri kuzine sobaların sahip olduğu fonksiyonlara ayrı ayrı sahip olmaktadır. Kolaylığı ve enerjiden kazandırması sayesinde yaşam alanlarında kullanımı tercih edilmektedir. Zaman kaybettirmememesi ve elektrik harcamamasından dolayı büyük avantaja sahiptir. Sıcak tutma, pişirme ve ısıtma fonksiyonlarını aynı anda kullanarak ihtiyaçlarınızı karşılamanıza olanak tanımaktadır.

Kovalı Kuzine Soba Fiyatları

Kovalı kuzine sobanın fiyatları kullanılacak mekana göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle herkesin kendi evine ve yaşam alanına göre kuzine soba modellerinden yararlanması gerekir. Kovalı kuzine sobaların üretimi belirli ölçülerde gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra hangi modelin tercih edildiği gibi temel faktörler fiyatlar konusunda belirleyici olmaktadır. İhtiyaçlara göre dizayn edilen ve bütçelere uygun fiyatlı kovalı kuzine sobalar, birkaç işlevi aynı anda yerine getirebilmektedir. Günümüzde pek çok firma uygun fiyat alternatifleriyle kuzine soba imalatı gerçekleştirmektedir. Kuzine soba satın alınırken fiyat, malzeme kalitesi ve işçilik gibi kriterler göz önünde bulundurulmalıdır. Satın aldıktan sonra kovalı kuzine soba yakmak için gerekli adımlar takip edilerek kısa süre içerisinde ihtiyaçlar karşılanabilmektedir.